6 tips om een duurzaam interieur te realiseren

Een circulair interieur is niet alleen goed voor het milieu, maar creëert ook een gezonde en harmonieuze leefomgeving. Door bewuste keuzes te maken in materialen, meubels en energieverbruik kun je jouw woning transformeren tot een stijlvolle en milieuvriendelijke ruimte. In deze blog delen we zes praktische tips om een duurzaam interieur te realiseren, zonder in te leveren op comfort en design.

Tip 1: maak gebruik van duurzaam behang

Behang is nog steeds een populaire keuze om de muren mee te versieren. Dit komt mede door alle mogelijkheden van behang. Wil je gebruikmaken van behang, dan kun je op meerdere manieren duurzaamheid waarborgen. Behangpapier moet bijvoorbeeld FSC-gecertificeerd zijn. Let bovendien op de inkt die het behang zijn kleur geeft. In die inkt kunnen namelijk veel chemische stoffen voorkomen, die schadelijk zijn voor het milieu. Goede inktsoorten zijn: watergedragen, plantaardige en UV-inkt. Let bij het gebruik van behanglijm ook op vluchtige en chemische stoffen in het plaksel.

Tip 2: leg een duurzame vloer

Vloeren van hernieuwbaar materiaal zijn ook een goede keuze voor een milieuvriendelijk interieur. Kies bijvoorbeeld voor een houten of bamboe vloer. Waar veel mensen tegenwoordig ook voor kiezen, zijn kurkvloeren. De voor- en nadelen van een kurkvloer zijn prima in balans en je vindt kurk in allerhande soorten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor laminaat van kurk, maar ook kurktegels of kurk op rol zijn mogelijkheden. Duurzame vloeren hebben als voordeel dat ze vaak een lange levensduur hebben en de lucht in een ruimte aanzienlijk verbeteren.

meubels

Tip 3: maak gebruik van natuurlijke materialen

Niet alleen in je vloer kun je gebruikmaken van natuurlijke materialen, maar ook de rest van je interieur kun je voorzien van natuurlijke materialen, zoals meubels, planken of decoraties. Denk bijvoorbeeld aan een houten tv-meubel of boomstam bijzettafels. Hout brengt bijvoorbeeld ambiance en geeft warmte aan een ruimte. Het is bovendien een duurzaam materiaal met een lange levensduur bij goed onderhoud. Let er wel op dat je FSC-gekapt hout neemt of lokaal gekapt hout. Bij veel meubilair is het hout bewerkt om slijtage te voorkomen. Zorg er dus wel voor dat deze beschermingslaag gemaakt is met natuurlijke houtolie en niet met chemicaliën.

Een ander duurzaam materiaal is duurzaam textiel. GOTS-gecertificeerde textielsoorten kun je prima gebruiken voor je raamdecoratie, beddengoed of handdoeken. Deze materiaalsoorten, zoals linnen en biologisch katoen, zijn niet bewerkt met chemicaliën en zijn onder veilige omstandigheden vervaardigd.

Tip 4: koop vintage meubels

Misschien wil je geen natuurlijke materialen in je meubilair, maar je kunt dan toch een duurzame keuze maken door voor vintage meubels te kiezen. Door te recyclen hergebruik je oude materialen en geef je hun nieuw leven. Zo voorkom je dat deze producten op de afvalberg belanden, waarvan de verwerking veel schadelijke stoffen met zich meebrengt. Een bijkomstig voordeel is dat tweedehands meubels ook nog vaak goedkoper zijn, dus een betere keuze voor je portemonnee.

Tip 5: gebruik duurzame verlichting

Je hoort wel eens dat mensen steevast aan hun gloeilampen vasthouden, omdat LED-verlichting zo veel duurder zou zijn. LED-lampen gaan echter wel tot tien jaar mee, waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen. Bovendien verbruikt LED-verlichting minder energie. LED is steeds meer de standaard aan het worden, waardoor er ook genoeg keuze is in LED-verlichting. Wat betreft uitvoering, maar ook qua kleurtemperatuur. Buitenverlichting kun je duurzamer maken door een buitenlamp met buitensensor te kiezen, zodat het licht alleen aangaat, zodra er beweging gedetecteerd wordt. Of kies voor een nóg duurzamere optie voor je buitenlampen: een die werkt op zonne-energie.

Tip 6: winkel lokaal

Je kunt wel je hele interieurinrichting halen van grote, internationale firma’s, maar lokaal kun je ook goed winkelen om een duurzaam interieur te realiseren. Vaak levert dit ook meer unieke aankopen op dan wanneer je bij een keten winkelt. Bovendien hebben lokale interieurwinkels, zoals de Vloerenboulevard in Kerkrade, een kleinere ecologische voetafdruk door de kortere ketens. Goederen hoeven bijvoorbeeld niet geïmporteerd te worden, wat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens transport klein houdt.

Foto van Amy
Amy

Ik ben Amy, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Met een achtergrond in communicatie en journalistiek, zet ik mijn nieuwsgierigheid en analytische vaardigheden in om diepgaand onderzoek te doen en boeiende verhalen te creëren. Of het nu gaat om gezondheid, technologie, reizen, of lifestyle, ik streef ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar een manier om mijn kennis te delen en anderen te helpen groeien. Met elke penstreek wil ik impact maken en een blijvende indruk achterlaten.