Schapenwol gebruiken als isolatie

In Nederland wordt er steeds vaker gekozen voor schapenwol isolatie. Schapenwol als isolatie is namelijk een duurzaam en effectief isolatiemateriaal voor woningen. Bovendien draagt isolatie van schapenwol bij aan een gezond en duurzaam leefmilieu. Nu zou je denken dat de voordelen wel op zijn, maar dit is zeker niet het geval. Isoleren met schapenwol heeft dus flink wat voordelen, maar wat zijn die voordelen? 

Heb je toevallig plannen om je dakgoot te repareren? Bekijk onze gids over het repareren van je dakgoot en voorkom verdere schade.

Schapenwol isolatie voordelen

Schapenwol isolatie kent dus een flink aantal voordelen, maar wat zijn de voordelen van schapenwol gebruiken als isolatie precies?

  • Uitstekend isolatiemateriaal: Schapenwol heeft een hoge thermische weerstand. Dit houdt in dat je op een effectieve manier de warmte binnenhoudt in de winter. Daarentegen wordt de hitte ook op een goede manier buiten gehouden in de zomer.
  • Vochtregulerende werking
    Schapenwol heeft ook een goede vochtregulerende werking. Het kan namelijk tot 30% aan zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder nat aan te voelen. Hierdoor helpt de schapenwol bij het reguleren van de luchtvochtigheid binnenshuis, waardoor ook schimmelvorming voorkomen wordt.
  • Brandveiligheid van schapenwol
    Schapenwol is van nature brandvertragend. Hierdoor zal schapenwol niet snel ontbranden, waardoor je jouw woning direct een stuk veiliger kunt maken.
  • Geluidsisolatie
    Schapenwol werkt ook perfect als geluidsisolatie. Hierdoor is het ideaal om te gebruiken in muren, vloeren en plafonds.
  • Duurzaam en milieuvriendelijk
    Schapenwol is een grondstof die volledig gerecycled kan worden. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar en kent het een milieuvriendelijk productieproces. Het beschikt over een lage ecologische voetafdruk, zeker vergeleken met synthetische isolatiematerialen.
  • Gezond en hypoallergeen
    Schapenwol is hypoallergeen. Hierdoor bevat schapenwol geen schadelijke chemicaliën, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat. 

Ben je ook op zoek naar een kat met een exotische uitstraling? Lees alles over de Savannah kat en wat deze bijzondere kat zo uniek maakt.

Schapenwol isolatie zelf maken

Wist je dat je ook gemakkelijk je eigen schapenwol isolatie kan maken? Het maken van je eigen schapenwol isolatie is gelukkig helemaal niet zo lastig. Binnen een aantal makkelijke stappen kun je jouw eigen isolatie maken. 

  • Schapenwol verzamelen
    Zorg voor voldoende schapenwol voor het maken van je isolatie. De schapenwol is te koop bij schapenhouders, lokale boeren of online. 
  • Schapenwol reinigen
    Was je schapenwol grondig met warm water en mild afwasmiddel. 
  • Schapenwol drogen
    Laat de schapenwol goed drogen in de zon voordat je het gaat kaarden.
  • Schapenwol kaarden
    Gebruik een kaardmachine om de wol te kaarden. 
  • Schapenwol isolatie maken
    Vorm de wol tot dekens op matten van de gewenste dikte en afmetingen. Dit kun je doen door de wol in lagen op elkaar te leggen en voorzichtig aan te drukken. 
  • Schapenwol toepassen
    Snijd de schapenwol nu op maat. Het is hierbij belangrijk dat de schapenwol strak en gelijkmatig gesneden wordt, waardoor er geen kieren en gaten meer zijn. Op deze manier kan de schapenwol optimaal isoleren.
  • Schapenwol bevestigen
    Het kan in sommige gevallen nodig zijn om de wol met nietjes of touw vast te zetten. Op deze manier kun je de isolatie bevestigen en zorgen dat het goed op zijn plek blijft. Indien nodig kun je ook gebruikmaken van een afwerking met gipsplaten of planken.

Hoeveel water verbruik je eigenlijk tijdens het douchen? Ontdek hoeveel liter water je gebruikt bij een gemiddelde douchebeurt.

Foto van Amy
Amy

Ik ben Amy, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Met een achtergrond in communicatie en journalistiek, zet ik mijn nieuwsgierigheid en analytische vaardigheden in om diepgaand onderzoek te doen en boeiende verhalen te creëren. Of het nu gaat om gezondheid, technologie, reizen, of lifestyle, ik streef ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar een manier om mijn kennis te delen en anderen te helpen groeien. Met elke penstreek wil ik impact maken en een blijvende indruk achterlaten.