Het ras cyperse kat nader bekeken

De cyperse kat, het klinkt heel exotisch, maar het is gewoon een streepjeskat of tijgerkat. Deze mooie huisdieren zijn overigens niet eens een apart ras. Maar wat is de cyperse kat dan wel? Lees hier alles over de verschillende patronen die de cyperse kat kan hebben, hun karakter en wat het kost om zelf een cyperse kat aan te schaffen.

Een hamerduim kan trouwens vervelend zijn tijdens het klussen. Leer hoe je een hamerduim kunt behandelen en voorkom langdurige pijn.

Is de cyperse kat een apart kattenras?

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen. De cyperse kat is geen apart ras. Wat katten een cyperse kat maakt, is het patroon van de vacht. Cyperse katten of Tabby’s zoals ze in het Engels heten hebben allemaal een tekening. 

Dat kunnen verschillende patronen te zijn, maar ze hebben in ieder geval altijd een tekening op het gezicht die lijkt op de hoofdletter ‘M’. Dit zijn de verschillende patronen die een cyperse kater of poes kan hebben:

  • Strepen –  De cyperse kat met strepen wordt ook wel de streepjeskat genoemd. Deze katten hebben brede strepen die meestal uit een bepaald middelpunt op de flank lijken te komen, als een soort draaikolk. Daarnaast heeft deze cyperse kat vaak een soort vlinderpatroon op de schouders en drie dunne strepen over de rug.
  • Vlekken –  Een gevlekte cyperse kat komt ook regelmatig voor. Deze hebben een vacht die in de verte iets weg heeft van een wilde kat zoals een jaguar. Uiteraard hebben ze een veel kleiner formaat. 
  • Spikkels – Een gespikkelde cyperse kat heeft zijn spikkels te danken aan haren die individueel verschillende kleuren hebben. Hierdoor ontstaat een bijzonder kleurenpatroon. 
  • Makreel – Cyperse katten met een makreel-patroon komen in Europa veel voor. De katten hebben smalle strepen die licht gebogen zijn. Op de rug lopen de strepen diagonaal en op de poten verticaal. 

De oorsprong van het streepjespatroon

Kortgeleden werd er onderzoek gedaan naar de oorsprong van het streepjespatroon bij katten. We weten dat de cyperse kitten het patroon al heeft, maar nu is duidelijk dat het streepjespatroon al bij embryo’s is waar te nemen. De strepen zijn overigens afkomstig van een voorouder van de gewone huiskat, de Nubische wilde kat. 

Zoek je ook planten die de winter doorstaan en prachtig bloeien? Ontdek onze selectie van winterharde planten met bloemen voor in je tuin.

Verschillende kleuren cyperse katten

Omdat de cyperse kat geen apart ras is zijn er verschillende kleurenvariaties. Zie je een kat met rood haar of crèmekleurig haar dan gaat het altijd om een cyperse kat. De andere kleuren kunnen ook bij andere kattensoorten voorkomen. Dit zijn de belangrijkste kleuren voor de cyperse kat:

  • Zwart
  • Blauw
  • Bruin
  • Lila 
  • Kaneel 
  • Beige
  • Grijs

Is er ook een cyperse kat met wit?

Een cyperse kat kan een witte kleur hebben, maar alleen in combinatie met een andere kleur. Een cyperse kat met wit wordt overigens meestal aangeduid als een kat met zilver. Denk aan een grijs met zilver gestreepte kat of rood met zilveren strepen. 

Ook komt het regelmatig voor dat de basiskleur van de haren van een cyperse kat wit is, maar dat de haarpunten een andere kleur hebben. 

Heb je toevallig last van een lekkende kraan? Bekijk onze tips over hoe je een lekkende kraan kunt repareren zonder professionele hulp.

Karakter Cyperse kat

Ondanks dat de Cyperse kat geen apart ras is hebben ze toch een eigen karakter. Het cyperse kat karakter is aan te duiden als speels, actief en een beetje ondeugend. Dat geldt zeker voor rode cyperse katers, die staan bekend om hun felheid en pittige karakter. 

Uit een onderzoek dat gedaan is in de Verenigde Staten bleek dat de liefste kat die met strepen is. Hoeveel katten onderzocht zijn is overigens niet duidelijk, de vraag is dan ook of dit onderzoek ook daadwerkelijk representatief is. 

Wat kost een cyperse kitten?

Wil je zelf een cyperse kitten of kat, dan kun je die in veel gevallen gewoon gratis bij mensen thuis afhalen. Je hoeft alleen de advertenties op Marktplaats in de gaten te houden. Houdt er dan rekening mee dat de kittens nog niet ingeënt zijn. Wil je dat alles goed geregeld is dan kun je beter een cyperse kat uit het asiel halen. Bovendien help je de kat hiermee aan een nieuw thuis. De kosten hiervoor liggen tussen 100 en 200 euro. 

Foto van Amy
Amy

Ik ben Amy, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Met een achtergrond in communicatie en journalistiek, zet ik mijn nieuwsgierigheid en analytische vaardigheden in om diepgaand onderzoek te doen en boeiende verhalen te creëren. Of het nu gaat om gezondheid, technologie, reizen, of lifestyle, ik streef ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar een manier om mijn kennis te delen en anderen te helpen groeien. Met elke penstreek wil ik impact maken en een blijvende indruk achterlaten.