Wat is een hamerduim Oorzaken & Preventie

Een hamerduim is een medische aandoening waarbij de duim blijvend in een gebogen positie blijft staan. De aandoening wordt naast een hamerduim ook wel een klauwduim of knuppelduim genoemd. Deze aandoening kan leiden tot stijfheid, pijn en het beperken van de beweeg vrijheid van de duim. Hierdoor kan het dagelijkse leven van de patiënt flink beperkt worden. Wat zijn de oorzaken van de hamerduim? En hoe herken je het hamerduim syndroom?

Ben je ook benieuwd naar de grootste IKEA in Nederland? Lees ons artikel over de grootste IKEA van Nederland en ontdek wat deze winkel te bieden heeft.

Wat is een hamer duim?

Een hamerduim is een medische aandoening waarbij de tweede koot recht staat, terwijl de eerste koot gebogen is. Hierdoor heeft de hamerduim een gebogen uitstraling. Bovendien hebben mensen met een hamerduim een brede duim nagel, met een zeer korte lengte. Hierdoor wordt er voor de esthetiek geregeld gekozen voor hamerduim nepnagels. 

Zoek je inspiratie voor een gezellige eettafel? Bekijk onze ideeën voor stijlvolle eettafel decoratie en geef je eetkamer een opfrisbeurt.

De oorzaken van een hamerduim

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een hamer duim kan ontstaan. Een aantal veelvoorkomende oorzaken van de hamerduim zijn: 

  • Artritis
    Artritis kan leiden tot verkalking en verharding van de gewrichten en bijbehorende banden in de hand. Dit kan ervoor zorgen dat de duim blijvend in een gebogen positie staat.

  • Na een verwonding
    Een verwonding aan de duim of hand kan leiden tot een beschadiging aan de gewrichten of banden van duim en hand. Dit kan er weer voor zorgen dat je duim in een gebogen positie blijft staan.

  • Erfelijke aandoening
    Je kunt ook een hamerduim krijgen door een erfelijke aandoening.

  • Overbelasting van de duim
    Overbelasting van de duim kan zorgen voor een hamerduim. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overmatig knijpen en grijpen. 

 

Hamerduim behandeling

Als je last hebt van een hamerduim, dan zijn er allerlei soorten behandelingsopties. De gekozen behandeling is volledig afhankelijk van de ernst van de hamerduim. Veelvoorkomende behandelopties zijn: 

  • Fysiotherapie
    Fysiotherapie is een vorm van behandeling die kan helpen bij het strekken en versterken van de spieren en banden in de hand en duim. Hierdoor kan de duim en hand weer terug in de ‘originele’ positie worden gebracht.

  • Splinting
    Het dragen van een splint kan helpen bij het ondersteunen bij het volledig recht houden van de duim. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn en de stijfheid verminderen.

  • Injecties
    Er zijn ook gevallen waarbij er gekozen wordt voor injecties met corticosteroïden. Deze injecties worden gebruikt om pijn en ontstekingen te voorkomen.

  • Een operatie
    In de zwaardere gevallen wordt er gekozen voor een operatie. Tijdens de operatie worden de banden en gewrichten in de hand en duim gerepareerd of vervangen. Tijdens een operatie kan er gebruikgemaakt worden van implanteerbare apparaten of spalken om de duim recht te houden.

  • Medicatie
    Er kan ook gebruikgemaakt worden van pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol. Deze pijnstillers kunnen helpen bij het verminderen van de pijn bij een hamerduim.

 

Bekende mensen met een hamerduim

Er zijn ook een aantal bekende mensen die last hebben van een hamerduim. Niet alle celebrity’s zijn open over hun imperfecties. Het is daarom heel mooi om te zien als een bekend persoon wel open is over een imperfectie. Bekende personen met een hamerduim zijn: 

Megan Fox
Megan Fox werd naar eigen zeggen gepest met haar hamerduim. Hierdoor kreeg ze een laag zelfbeeld. Hoe ouder ze werd, hoe meer ze haar hamerduimen ging omarmen.

Vraag je je wel eens af hoe je spachtelputz kunt herstellen? Lees onze handleiding voor het repareren van spachtelputz en zorg voor een strakke afwerking.

Soy Kroon

Een bekende Nederlander met hamerduimen is Soy Kroon. Hij probeerde hierdoor geregeld zijn duimen te verbergen, maar inmiddels heeft hij zijn duimen in zijn hart gesloten.

Foto van Amy
Amy

Ik ben Amy, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Met een achtergrond in communicatie en journalistiek, zet ik mijn nieuwsgierigheid en analytische vaardigheden in om diepgaand onderzoek te doen en boeiende verhalen te creëren. Of het nu gaat om gezondheid, technologie, reizen, of lifestyle, ik streef ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar een manier om mijn kennis te delen en anderen te helpen groeien. Met elke penstreek wil ik impact maken en een blijvende indruk achterlaten.