Zo kun je makkelijk zelf voegen repareren

Heb je kapotte voegen in je woning? Dat is natuurlijk geen gezicht. Zeker niet als je weet hoe gemakkelijk het is om dit zelf op te lossen. Gescheurde en kapotte voegen zijn namelijk een stuk makkelijker te repareren dan de meeste mensen denken. Hierdoor kun je gemakkelijk zelf je voegen repareren en weer een mooie boost geven aan je tegels. 

Ook tijd om je dakgoot te repareren? Bekijk onze handleiding voor het repareren van je dakgoot en voorkom waterschade aan je huis.

Losse voegen kunnen schade geven

Op het moment dat er een diepe scheur in je voegen zit of als de voeg afbrokkelen op meerdere plekken, dan betekent dit dat de voegen niet goed bevestigd zijn of dat ze toe zijn aan vervanging. Verkleurde of beschadigde voegen in je woning kunnen ook zorgen voor flink wat schade. Achter gescheurde voegen kunnen schimmels namelijk makkelijker groeien. Hierdoor is het een stuk lastiger om de voegen schoon te maken. In ergere gevallen kan er zelfs vocht achter de tegels komen. Dit kan ervoor zorgen dat de tegels op langere termijn los komen te zitten. 

Overweeg je toevallig een Cyperse kat in huis te nemen? Lees alles over de Cyperse kat en ontdek waarom deze kat zo populair is.

Benodigdheden voor voegen repareren

Voor je start met het repareren van je voegen, is het belangrijk dat je alles in huis hebt om de klus te klaren. De benodigdheden voor je voeg herstellen zijn: 

  • Een mondkapje, veiligheidsbril en handschoenen
  • Een voegenkrabber
  • Een smalle beitel en schuurpapier
  • Kant en klaar vulmiddel of een voegmiddel
  • Bak & mixer om het voegmiddel aan te maken
  • Osmosewater (dit wordt enkel gebruikt als je een donker voegmiddel gebruikt)
  • Een rubberen voegspaan
  • Een stofvrije doek of spons
  • Een stofzuiger of borstel


Heb je geen voegenkrabber? Dan kun je eventueel ook gebruikmaken van een schroevendraaier of mesje. Daarnaast is het van belang om voor de juiste kleur voegmiddel te kiezen.

Ook op zoek naar isolatiemateriaal? Ontdek de voordelen van schapenwol isolatie voor een duurzaam huis.

Stappenplan voeg herstellen

Tegels opnieuw voegen kan wat tijd kosten. Wij hebben daarom een handig stappenplan voor het herstellen voegwerk.

Schoonmaken
Begin met het schoonmaken van de betreffende voegen en tegels. Dit kun je doen met een allesreiniger. Voor schimmel kun je het beste gebruik maken van chloor. Droog de tegels goed.

Verwijder de voegen
Met een voegenkrabber kun je de beschadigde voegen verwijderen. Je kunt ook gebruikmaken van een Dremel, maar hierbij loop je meer risico op het beschadigen van je tegels. Let erop dat je de voegen niet te diep weg schraapt. De laatste gruis kun je weghalen met een stofzuiger en een vochtige doek.

Voegmiddel of vulmiddel aanmaken
Bekijk de beschrijving van het voeg- of vulmiddel. Let goed op dat je de juiste verhouding water gebruikt. Bij te veel water kunnen de voegen krimpen, waardoor je al snel last krijgt van hetzelfde probleem.

Voegmiddel aanbrengen
Breng het voegmiddel aan op het hoekje van de voegspaan. Veeg het daarna over de voegen heen. Druk daarna de voeg stevig aan, zodat je verzekerd bent dat de voeg goed is opgevuld.

Overtollig voegmiddel verwijderen
Op het moment dat je met je vinger over de voeg strijkt en er blijft niets plakken, dan is je voegmiddel genoeg gedroogd. Je kunt nu de tegels schoonmaken. Het is van belang dat je deze zo snel mogelijk schoonmaakt, voordat het uitdroogt. Je kunt het overtollige voegmiddel verwijderen met een spons of doek. Maak de voegen diagonaal schoon en ga niet met de richting mee. Op deze manier voorkom je dat je de voegen zelf ook wegveegt. Maak pas weer gebruik van de douche als de voegen volledig zijn uitgehard. 

Dit stappenplan is geschikt voor voegen vervangen in badkamers, maar ook voor voegen reparatie aan je buitenmuren.

Foto van Amy
Amy

Ik ben Amy, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Met een achtergrond in communicatie en journalistiek, zet ik mijn nieuwsgierigheid en analytische vaardigheden in om diepgaand onderzoek te doen en boeiende verhalen te creëren. Of het nu gaat om gezondheid, technologie, reizen, of lifestyle, ik streef ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar een manier om mijn kennis te delen en anderen te helpen groeien. Met elke penstreek wil ik impact maken en een blijvende indruk achterlaten.