Hoe kan ik een lekkende kraan repareren?
Een lekkende kraan in je woning kan erg vervelend zijn. Niet alleen de druppelende geluiden zijn vervelend, maar ook de bijbehorende waterverspilling. Gelukkig is het helemaal niet zo lastig om zelf een druppelende kraan of een lekkende kraan te repareren. Binnen een aantal stappen kun jij zelf je lekkende kraan repareren.
Ben je aan het klussen en wil je weten tot hoe laat dat mag? Bekijk de regels omtrent klustijden en voorkom geluidsoverlast.
Repareren lekkende kraan: volg deze 7 stappen!
Ben je op zoek naar manieren om je douchewaterverbruik te verminderen? Lees hoeveel liter water je gebruikt tijdens het douchen en bespaar.
Als je kraantje lekt, kun je dit dus gemakkelijk zelf repareren. Het is hierbij wel belangrijk of het gaat om een kraan met kraanleertje of een met keramische schijven. Op het moment dat het kraanleertje kapot is, dan kan deze het water uit de leiding niet meer tegenhouden. Hoe kun je een lekkende keramische kraan repareren of een kraan met kraanleertje?
- Sluit de watertoevoer af
Het begint allemaal met het afsluiten van de watertoevoer. Stel iedereen in je huishouden op de hoogte, zodat ze niet opnieuw de watertoevoer openen. Draai hierbij eerst de hoofdkraan van de waterleiding dicht en wacht met repareren totdat er helemaal geen water meer uit de leidingen stroomt.
- Draai de draaiknop los
Nu de hoofdkraan is afgesloten kun je de knop van de kraan afhalen. Bij sommige kranen dien je hiervoor het schroefje van de draaiknop los te draaien. Deze draaiknop zit onder het gekleurde dopje.
- Controleer het kraanleertje binnen in het kraanhuis
Tijdens deze stap dien je de sierhuls van de kraan los te draaien. Het is hierbij van belang om een doekje op de bek van de tang te plaatsen. Dit is belangrijk zodat je de sierhuls niet onnodig beschadigt. Nu kun je het binnenwerk uit de kraan schroeven. Controleer hierbij goed of het leertje in het kraanhuis nog intact is. Een kapot kraanleertje zorgt namelijk voor lekkages.
- Losdraaien van het moertje
Nu is het de bedoeling dat je het schroefje of moertje los draait. Het moertje of schroefje zit vast aan het kraanleertje. Nu kun je het kraanleertje verwijderen. Als je het kraanleertje dient te vervangen is het van belang dat je kiest voor de juiste maat kraanleertjes.
- Verwijder eventuele kalkaanslag
Nu is het van belang om eventuele kalkaanslag te verwijderen. Er kan namelijk kalkaanslag zitten op de kraanonderdelen. Deze kalkaanslag kun je verwijderen met een ontkalkingsmiddel. Wanneer de binnenkant van je kraan helemaal schoon is, kan je het nieuwe kraanleertje met de juiste maat monteren.
- Nieuwe pakking aanbrengen
Tijdens deze stap breng je een nieuwe pakking aan in het kraanhuis. De pakking wordt in de volksmond ook wel de dichtingsring of de rubberring genoemd. Je dient nu het binnenwerk van de kraan geheel open te draaien. Daarna schroef je het binnenwerk terug in het kraanhuis. Schroef de sierhuls vast en druk of schroef de knop weer op de kraan. - Open de hoofdkraan
Je kunt nu de hoofdkraan weer openen. Controleer hierbij goed of het water weer goed stroomt en of de kraan niet meer lekt.
Overweeg je de aanschaf van een Savannah kat? Ontdek meer over de Savannah kat en zijn unieke eigenschappen.
Ik ben Amy, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Met een achtergrond in communicatie en journalistiek, zet ik mijn nieuwsgierigheid en analytische vaardigheden in om diepgaand onderzoek te doen en boeiende verhalen te creëren. Of het nu gaat om gezondheid, technologie, reizen, of lifestyle, ik streef ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar een manier om mijn kennis te delen en anderen te helpen groeien. Met elke penstreek wil ik impact maken en een blijvende indruk achterlaten.
Nieuwe blogs