Het Savannah kattenras nader bekeken
De Savannah kat is een kruising tussen een gewone huiskat en een serval kat, een wilde Afrikaanse kat. Dit heeft gezorgd voor het karakteristieke wilde uiterlijk. Desondanks is het een prima kat om als huisdier te houden. Vriendelijk en een beetje nieuwsgierig, maar wel een hele goede huisvriend. Dit is alles wat je over het Savannah kattenras moet weten.
Heb je last van loszittende voegen in je woning? Lees onze gids over het repareren van voegen en zorg dat je woning er weer strak uitziet.
Wat is een Savannah kat?
De Savannah kat is een kruising tussen twee verschillende katachtigen, de Felis catus (gedomesticeerde huiskat) en Leptailurus serval (wilde Afrikaanse kat). Naar verluidt is de kruising tot stand gekomen nadat een Amerikaanse fokker een Siamese kat kruiste met een serval kat. De Savannah feline was geboren en al snel namen een groot aantal andere fokkers het over. Een serval als huisdier is niet mogelijk, maar een Savannah kat is heel goed thuis te houden.
Overweeg je ook te investeren in duurzame isolatie? Ontdek de voordelen van schapenwol isolatie en waarom het een slimme keuze is.
Het uiterlijk van een Savannah kat
Er zijn verschillende generaties Savannah katten. De tweede generatie is wat verder doorgekruist dan de eerste generatie. De tweede generatie is daardoor net wat kleiner dan de directe kruising tussen een huiskat en serval kat.
- Eerste generatie – Gemiddeld gewicht 9 kg
- Tweede generatie – Gemiddeld gewicht 7,5 kg
Vrouwtjes zijn wat kleiner dan mannetjes. Bovendien kan er een groot verschil zijn in het gewicht van Savannah kittens uit hetzelfde nest. Ze zullen minimaal 3 kg wegen, maar kunnen tot 13 kg wegen. De kat heeft een lang slang uiterlijk waardoor de kat vrij lang lijkt. Savannah katten kunnen 12 tot 20 jaar oud worden.
De kleur en het patroon van de vacht zijn afhankelijk van de huiskat waarmee de serval kat is gekruist. In veel gevallen gaat het om katten met stippen of strepen. Het gaat meestal om bruin, goud en zwart. Fokkers zullen de Europese korthaar, Oosterse Korthaar, Ocicat, of Egyptische Mau gebruiken om tot het Savannah kattenras te komen.
Kenmerkend aan Savannah katten is dat ze grote staande oren hebben en vrij lange benen. Daarnaast hebben ze diepliggende ogen, een klein hoofd en een zeer slanke hals. Bijzonder aan deze katten is dat ze zogenaamde oogvlekken hebben op de achterkant van hun oren. Dit is een kleine lichte streep met daaromheen een donkere lijn waardoor het op een oog lijkt. Het is bedoeld om andere dieren af te schrikken.
Tijd om je eettafel op te fleuren? Bekijk onze creatieve ideeën voor eettafel decoratie en geef je eetkamer een nieuwe look.
De geluiden van Savannah katten
Savannah katten kunnen twee verschillende geluiden maken. Sommige miauwen zoals alle andere katten. Andere Savannah katten maken een soort tjilpend geluid. Er zijn ook katten die de twee geluiden combineren. Het tjilpende geluid is afkomstig van Serval katten. Mensen die dit geluid nog niet eerder hebben gehoord kunnen er van schrikken omdat het een onbekend geluid.
Savannah kat karakter
Het Savannah kattenras staat erom bekend dat ze heel vriendelijk en sociaal zijn. Daarbij zijn ze ook nog eens heel loyaal en zullen ze zonder problemen hun baasjes volgen. In tegenstelling tot veel andere kattenrassen kan de Savannah feline ook aan een riempje lopen.
Het Savannah kattenras is heel nieuwsgierig
Als je een Savannah kat hebt moet je niet verbaasd zijn als de kastjes af en toe open staan. Savannah katten zijn namelijk hele nieuwsgierige beestjes die ook nog eens in staat zijn zichzelf dingen aan te leren, zoals het openen van kasten. Dat kunnen ook hogere kasten zijn want ze kunnen ook nog eens heel hoog springen.
Savannah katten hebben geen watervrees
De meeste katten zijn niet dol op water, maar Savannah katten hebben er weinig problemen mee. Sterker nog, ze vinden het vaak prettig om met water te spelen en erin te gaan. De kans is dan ook groot dat ze hun waterbak als speeltuin gebruiken. Houdt hier rekening mee als je een goed plekje zoekt voor de waterbak.
Socialiseren Savannah katten
Als je een Savannah kitten neemt, is het belangrijk om de kitten in contact te brengen met andere mensen en huisdieren. Dat zal ervoor zorgen dat de panter kat later met iedereen goed overweg kan.
De gezondheid van de Savannah kat
Raskatten staan erom bekend dat ze makkelijk ziek worden. Dit heeft te maken met erfelijke ziektes waar ze gevoelig voor zijn en het doorfokken van katten. Daar is bij de Savannah kat geen sprake van waardoor ze geen verhoogd risico hebben op ziektes. Wel is er verhoogd risico op hartziekte, tandproblemen en oogproblemen.
Een Savannah kat heeft verder gewone verzorging nodig die gewone katten ook nodig hebben. Dat wil zeggen dat ze jaarlijks ingeënt moeten worden en regelmatig een wormenkuur en anti-vlooienkuur moeten krijgen.
Wat de Savannah kat eet
Een Savannah kat kun je hetzelfde voedsel geven als een gewone huiskat. Ze eten zowel nat als droogvoer. Omdat Savannah katten nieuwsgierige actieve beestjes zijn is het een goed idee om ze het idee te geven dat ze wat moeten doen om hun voedsel te krijgen. Denk aan een likmat of puzzel met kattenbrokjes.
Prijs van een Savannah kat
Omdat een Savannah kat zeer gewild is kan een Savannah kitten zomaar 1000 euro kosten. Dat heeft te maken met de schaarste van deze katten. Dit is overigens de prijs van een tweede generatie Savannah kat. Een eerste generatie Savannah kat is een stuk duurder, de prijs hiervoor kan oplopen tot 20.000 euro.
Kan ik de Serval kat als huisdier houden?
Sommige mensen willen nog een stap verder gaan en een Serval kat als huisdier houden. Dus niet de kruising met een huiskat, maar de wilde kat. Dit werd voorheen nog toegestaan. Een Serval kat kan alleen gehouden worden in een buitenkooi waar ze voldoende ruimte hebben.
Vanaf 1 juli 2024 mogen Serval katten in Nederland niet meer gehouden worden. Dat geldt overigens ook voor de eerste generatie Savannah katten. Heb je een Serval of Savannah dan moet je aan kunnen tonen dat je voor 1 juli 2024 de eigenaar was.
Ik ben Amy, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Met een achtergrond in communicatie en journalistiek, zet ik mijn nieuwsgierigheid en analytische vaardigheden in om diepgaand onderzoek te doen en boeiende verhalen te creëren. Of het nu gaat om gezondheid, technologie, reizen, of lifestyle, ik streef ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar een manier om mijn kennis te delen en anderen te helpen groeien. Met elke penstreek wil ik impact maken en een blijvende indruk achterlaten.
Nieuwe blogs